СВЕТСКИ ДАН ХРАНЕ

     Дана 17. 10. 2022. године у нашој школи је обележен Светски дан хране, чији је циљ промоција здравих животних стилова, са посебним освртом на значај здраве, разноврсне и правилне исхране. За организацију су били задужени чланови Тима за здравствену заштиту ученика, а придружили су им се одељенске старешине, стручни сарадник – педагог, наставница грађанског васпитања и наставница технике и технологије.

     Обележавајући Светски дан здраве хране, ученици од првог до осмог разреда (међу њима и чланови Ученичког парламента), су за време првог часа заједно са наставницом грађанског васпитања и педагогом школе у холу школе направили штанд на коме су изложили здраву храну, као и креативне фигуре и животиње направљене од воћа и поврћа. Ученици од првог до четвртог разреда из издвојених одељења су такође са својим учитељима правили штанд здраве хране, као и различите „специјалитете“ од воћа и поврћа.

     Наставница биологије је као члан Тима за здравствену заштиту ученика, у сваком одељењу од петог до осмог разреда, ученицима одржала предавање на тему правилне исхране. Том приликом, наставница је указала на значај вођења правилне исхране, односно на значај уношења свежих намирница у организам, уместо високо обрађених.

     Поред здравствено-промотивних активности, које се реализују у нашој школи поводом обележавања Октобра – месеца правилне исхране и Светског дана хране, ученици наше школе ће и ове године учествовати на конкурсу, који је расписан од стране Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут”, на тему „ПРАВИЛНА ИСХРАНА = ЗДРАВЉЕ“, где ће ученици своја знања о значају правилне исхране за здравље, обликовати и изразити кроз ликовни или литерарни рад.

     Наш заједнички циљ је да свако од нас постане промотер здравих принципа исхране у свом окружењу, јер све што путем хране уносимо у организам, гради нас и мења, а од тога што смо унели зависи наша снага, наше здравље и наш живот.

„Нека твоја храна буде твој лек,
а твој лек нека буде твоја храна.”                                         
                                                            Хипократ

Милица Динић,
стручни сарадник – педагог