Свечани пријем првака

„Царство за другарствоˮ

     Живот нуди многе могућности. Понекад су оне видљиве, али се чешће налазе у својеврсној измаглици, те их можемо само назрети. И што је важније, ово се догађа у свим периодима човековог живота. Како би наш Иво Андрић рекао: „Ми и не знамо колике снаге и какве све могућности крије у себи свако живо створење. И не слутимо шта све умемо. Будемо и прођемо, а не сазнамо шта смо све могли бити и учинитиˮ. Могло би се рећи да себе саме откривамо читавог живота. Међутим, постоје људи који нам помажу да откријемо неке од истина – уче нас, помажу, саветују, поштују и воле баш онакве какве јесмо. Они су наши родитељи, педагози, учитељи, наставници – они који нам пружају своје руке од самог почетка, држећи нас чврсто сопственом вером у нас и наше могућности.

     Данас, 31. августа, били смо сведоци једног новог почетка, оне прве прекретнице у детињем животу – слободно можемо рећи најлепше – поласка у први разред. Ти мали-велики људи, са свим својим жељама, сновима, страховима, мирно и достојанствено, чекали су оне који ће им, у будућем периоду, бити водичи на путу одрастања – своје учитеље.

     Подршку нашим првацима дали су и ученици млађих разреда, који су путем приредбе поручили будућим другарима да је школа заправо једно „Царство за другарствоˮ. Након одгледане приредбе коју су припремили ученици млађих разреда, са учитељицом Сузаном Тодоровић и наставницом Јованом Крстић, будућим првацима обратила се педагог школе, Милица Динић, која им је пожелела срећан почетак, пуно успеха, дружења и знања. Нису изостали ни поклони припремљени за прваке, а које су уручили учитељи својим школарцима. Да слика детињства потраје и буде сведочанство једног времена, омогућио је наставник Ђорђе Огњановић који је забележио све битне моменте новог почетка.

     Прегршт је снова и жеља  који тек треба да се остваре; много знања и васпитања који морају да се науче и усвоје, али још већа је потреба да се наши ученици сете оне познате истине да „путева има триста да се оде из детињстваˮ, а да се „само ретки сете да остану вечно детеˮ.

Срећан вам почетак школовања, драги наши прваци!

Јована Крстић,
наставница Српског језика и књижевности