Песма и игра на дар за Нову годину: традиционална Хуманитарна новогодишња Евровизија

     Овогодишње школско, девето по реду, такмичење за „Песму Евровизије” одржано је 30. 12. 2022. године у Дому културе у Ражњу са почетком у 17 часова. Сала је била препуна гледалаца који су бодрили 17 такмичарских група, које су све добиле посебне похвалнице за оно по чему су се истакле (највеселији, најоригиналнији, најопуштенији итд). Победник је изабран гласовима стручног жирија у саставу: Миља Миловановић, наставница музичке школе, Милош Живковић, кореограф КУД-а „Сава Јеремић” из Ражња и председница жирија Драгана Живановић, директорка наше школе.

1. место

Група из Мађара, и песма “My name is Chiki“, представници Киргизије

2. место

Одељење из Прасковча које је представљало Македонију песмом ,,Куде си пошла мори Цвето”

3.  место

Група ученица 4. разреда из Ражња, представнице Аустралије са песмом “All l want for Christmas“

     Хуманитарном акцијом за девојчицу Софију Илић прикупљено је 56.235,00.

     У Дому културе сервирано је и богато послужење за госте и учеснике, које су приредиле маме ученика млађих разреда из Ражња, и којима се овом приликом од срца захваљујемо. Све што је преостало од ђаконија, на иницијативу директорке школе поклоњено је дежурним службама у граду као новогодишња закуска.

     У ревијалном делу Евровизије наступио је Хор просветних радника Алексинца и Ражња чија нам је једна чланица, Марија Петровић, наставница Српског језика и књижевности из школе Јован Јовановић Змај са Алексиначког Рудника, послала своје утиске о догађају. Њен текст вам преносимо у целости.

РАСПЕВАНИ ХОР НА ЕВРОВИЗИЈИ

     Постоји неписано правило да у време новогодишњих празника треба обрадовати неког, измамити му осмех, поклонити му нешто од срца.  Тог неписаног правила се већ девет година заредом придржавају наше драге колеге из Ражња који кроз лепезу новогодишњих активности дарују деци и родитељима најлепши могући доживљај новогодишње чаролије.
     Ове године су и нас обрадовали позивом да учествујемо у ревијалном делу новогодишње Евровизије која је имала за циљ да прикупи средства за лечење мале Софије… Дочекала нас је сјајна атмосфера у Дому културе. Љубазни домаћини, весела и насмејана лица ученика, костимирани учесници Евровизије, сјајне колеге, добро расположени родитељи обећавали су од самог почетка диван провод. Стигли смо у време генералне пробе. Оно што смо видели било је за сваку похвалу. Добро увежбани наступи малишана, одличне кореографије, сјајна сценографија учинили су да за тренутак осетимо све чари  спектакуларне Евровизије. Седамнаест наступа малишана одгледали смо без даха и сваки је био прича за себе, па је заиста било тешко одлучити се за фаворите. Малишани су се понашали као прави професионалци. Озбиљно су схватили своју улогу, па су се својски трудили да и визуелно и вокално испрате концепт тамичења. Са партера и балкона бодрили су их родитељи, наставници, учитељи, другови и ми. Великим аплаузима и гласним овацијама поздраљалили смо и Македонце, и Киргистанце, и Италијане, и представнике из Србије и Велике Британије, али и све остале чији су наступи пленили младошћу и лепотом. Уживали смо у сваком тренутку. После њихових наступа, уследио је и наш. Сјајна интеракција са публиком, овације и аплаузи пробудили су у нама осећај задовољства што и на овај начин промовишемо праве вредности. На крају, сви су били победници : и малишани, и наставници, и родитељи, и ученици .
     Била нам је, заиста, част да будемо део једног оваквог догађаја. Колеге и малишани из ОШ „Иван Вушовић” нису могли да нам приуште лепши поклон од овог. Хвала на оваквом новогодишњем ужитку!

Марија Петровић,
наставник Српског језика и књижевности
у ОШ „Јован Јовановић Змај”, Алексиначки Рудник

ПОХВАЛЕ:

Бомбастичан наступ: Други разред из Ражња, Porto Riko, Despacito


Најслађи наступ: Први разред из Ражња, Немачка, Chocolate Choko, Choko


Прво место и похвала за најсимпатичнији наступ: Мађаре, Киргистан, My name is Chiki


Најбољи ритмички наступ: Трећи разред из Ражња, Шведска, Habibi, Dolly Style


Друго место и похвалница за очување народне традиције: Прасковче, Македонија, Куде си пошла мори Цвето


Најбоље увежбан наступ: Трећи разред из Ражња, Шпанија, Mira Sofija


Најразигранији: Одељење 7/2, Молдавија, Folklolore and Rock ‘n’ roll


Најдинамичнији наступ: Одељење 4/1 – дечаци, Украјина, Stefanija


Најнеобичнији наступ: Одељење 6/1, Норвешка, Give that wolf a banana


Похвалница за највредније учеснице Евровизије: Одељења 8/1 и 7/2, Хрватска, Хајде да лудујемо


Најтајанственији наступ: Шетка, САД, Victoria’s secret


Најсложнија група: Мешовита група, Италија, Bella ciao


Најкреативнији наступ: Црни Као, Србија, In corpore sano


Најопуштенији наступ: Одељења 8/1 и 7/2, Уједињено Краљевство, Never gonna give you up


Похвалница за најбрже спремљен наступ: Одељење 5/1, Русија, Rasputin


Најживахнији наступ: Одељење 7/1, Југославија, Игра рокенрол цела Југославија


Треће место и похвалница за највеселији наступ: Одељење 4/1 – девојчице, Аустралија, All l want for Christmas

Драгана Ђокић, наставница Енглеског језика,
организатор и координатор догађаја