Обележавање Светског дана јабука

     Обележавање ,,Дана јабука” започето је 21. октобра 1990. године. Замисао је била да се направи локална прослава на познатој лондонској пијаци Covent Garden, у сврху ширења свести о значају јабука и воћњака као култивисаних животних заједница. Временом су традицију обележавања „Дана јабука” прихватиле бројне школе и удружења широм света, истичући на тај начин важност јабуке у здрављу и исхрани људи.

     Наш „воћњак јабука” ове године био је у спортској сали школе, где су ученици из матичне школе и  издвојених одељења са својим родитељима и одељењским старешинама учинили да наша школа тог дана постане „право краљевство у коме је столовала ЈАБУКА”. Разни укуси, најлепше декорисани и најукуснији домаћи производи од јабука красили су нашу школу, захваљујући умешности и креативности наших ученика и њихових родитеља.

     На самом почетку манифестације нашим гостима обратиле су се представнице Ученичког парламента, ученице одељења 7/1, Тара Тодоровић и Анастасија Миловановић занимљивим предавањем и презентацијом о важности јабука у исхрани, о њиховом значају за организам и здравље. Уживали смо у мирисним и слатким јабукама, размењивали рецепте, сладили се укусним маминим и бакиним колачима, штрудлама и другим разноврсним посластицама од јабука, као и „смутију” од свежег воћа које је за све наше ученике припремао одељењски старешина одељења 5/2 и координатор Тима за здравствену заштиту ученика, наставник Владимир Анђелковић. Имали смо прилику и да уживамо у различитим креацијама од јабука које су припремили ученици од 1. до 4. разреда (огрлице од јабука, костиме, креативне фигуре од јабука). Изложбу ликовних радова свих наших ученика припремили су наставница грађанског васпитања, Марина Цветковић и наставник ликовне културе Ђорђе Огњановић, који је уједно фотоапаратом забележио дивне моменте ове манифестације. Ученици одељења 7/1 и 8/2 су заједно са одељењским старешинама, Драганом Ђокић, наставницом енглеског језика и Анетом Петровић, координатором Тима за међупредметне компетенције и предузетништво, за млађе ученике и родитеље који су обилазили штандове припремили кратак квиз знања о јабукама и игре погађања, што је подразумевало добру забаву. Мотивација и креативност за овакав начин рада били су на високом нивоу, а уживање није изостало. Сви су се потрудили и дали све од себе да ово дружење буде успешно и корисно.

     Циљ обележавања овог Дана био нам је: дружење ученика, родитеља и наставника, подстицање креативности и доброг расположења, учење кроз забавни садржај, развијање међупредметних компетенција кроз истраживачки рад, подизање свести о важности здраве исхране, о квалитету и укусу домаће хране, сарадња са локалном заједницом, а утисци гостију нам показају да смо у тој замисли и успели.

     Овом приликом захваљујемо се свим родитељима наших ученика, који су узели учешће у овој манифестацији и својом креативношћу у припреми најразличитијих посластица учинили обележавање овог дана потпуним.

     Посебно се захваљујемо и нашим драгим гостима из Општинске управе у Ражњу, који су својим присуством подржали обележавање овог Дана, и то: помоћнику председника Општине Ражањ за привреду, пољопривреду и заштиту животне средине, Драгиши Тодоровићу и в.д. директорки Туристичке организације општине Ражањ, Јелици Миленковић.

     Посебну захвалност дугујемо и нашој драгој комшиници, Гвоздени Денки Живковић, која годинама уназад учествује у обележавању значајних активности на нивоу школе. Њена подршка и добро расположење ни ове године нису изостали, те је изврсним домаћим производима и свеже убраним ружама учинила да наш штанд изгледа предивно.

     Како се живот не одвија само у учионици, већ и у активностима које нас зближавају, надамо се да је овај дан свима остао у лепом сећању и да ћемо га и наредних година радо обележавати, као део наше школске приче. Још једном вам неизмерно хвала!

Милица Динић,
педагог школе