Чувари традиције

Народ који поштује и чува своју традицију сигурније корача у будућност.

     Кроз различите предмете трудимо се да нашим ученицима усадимо љубав према правим вредностима. Те праве вредности, свакако, не могу да се спознају ако не знамо нашу историју, наше обичаје и културу.

     Вођени идејом да у нашем месту постоји удружење жена под називом „Етно конац” одлучили смо да и ми у 4/1 организујемо пројекат баш под тим називом.

     Циљ пројекта је био да се ученицима приближи живот у прошлости и да се упознају с израдом ручних радова. Како би пројекат у потпуности успео, одлучила сам се за сарадњу са баком нашег ученика Вукана, Слободом Тодоровић. Познавајући њену креативност и ентузијазам, знала сам да ће успети на прави начин да нам дочара како су живеле наше баке и шта су радиле. Појавила се као „гост изненађења” и већ својим изгледом привукла деци пажњу. Одевена у ношњу своје баке са корпом пуном ручних радова и великом торбом пуном различитих предмета из прошлости заиста је надмашила сва моја очекивања, а децу одушевила. Деца су имала прилику да погађају како се зову поједини предмети, чему служе, да испробају како се користе. Већина је први пут видела кудељу, вретено, гребен, мотавило… Видели су како се плету и везу чарапе, чему служе везени пешкири и како су некада жене украшавале собу. Низала су се питања и коментари. А онда је уследила и мала модна ревија. Осмех и задовољство ученика усрећило је и нашу гошћу. За крај нас је и послужила „бакиним колачима” и штрудлом. Као што и сама рече не би била права бака без изненађења и колача.

     Замолили смо баку да нам остави радове које је донела и у једном кутку учионице смо направили изложбу. Већ следећег дана деца су донела и ручне радове својих бака, а неке су и сами направили. Остаје нам да се дивимо умећу наших бака које су ткале тако савршене ћилиме и везле уметничка дела, а нашој гошћи Слободи да се још једном и јавно захвалимо.

                           Сузана Тодоровић,
наставник разредне наставе