Утакмица Србија-Шведска

     На утакмицу УЕФА Лиге Нација између Србије и Шведске у Београду кренуло се 24. 09. 2022. године. Била је то последња утакмица српског државног тима пред одлазак на Мондијал у Катару. Окупљање за одлазак на утакмицу било је организовано испред школе у Ражњу. У договорено времене у 16 часова почели су да пристижу ученици и наставници. За вођу пута изабран је Душан Ракић, наставник физичког васпитања. Кренули смо у 16:30.

     Ученици су били распоређени у два аутобуса приватних ауто-превозника. У аутобусу број 1 били су ученици петог, шестог и седмог разреда, 38 ученика, са наставницима Душаном Ракићем, Драганом Ђокић, Сузаном Тодоровић и Данијелом Маслаковићем. У аутобусу број 2 били су директор школе Драгана Живановић, Владимир Анђелковић, Анета Петровић и Марина Цветковић, са 47 ученика седмог и осмог разреда,. Укупан број ученика који су кренули на утакмицу био је 85. У току путовања прављење су две краће паузе од по 15 минута.

     Долазак до стадиона је протекао без проблема. Аутобус је стао на договорено место, у улицу Булевара ослобођења, где су ученици изашли и кренули пут стадиона „Рајко Митић“. Улазак на стадион је био организован: децу која су се кретала у паровима су спроводили волонтери ФС Србије, заједно са наставницима. На самом улазу прегледане су торбе ученика и наставника, након чега су ученици ушли на стадион. На трибине смо се сместили 20:30. Наши ученици су били распоређени на јужној трибини. Било је присутно око 10.000 дечака и девојчица из целе Србије, узраста до 14 година. Сама атмосфера на утакмици је била узбудљива, деца су са одушевљењем пратила меч. Сложно су навијали и бодрили наше играче, који су они узвратили изванредном победом од 3 гола разлике, са резултатом 4:1. Фудбалери су се потрудили да буду успешни, како су и сами рекли, како би дали добар пример млађим генерацијама. За већину њих је то била прва и јединствена прилика да буду на стадиону оваквих размера и присуствују догађају европског карактера. Мали навијачи су били фер према играчима противничке екипе, али и здушно навијали за своје репрезентативце.

     По завршетку утакмице организовано смо изашли са стадиона и кренули ка излазу, у правцу паркираних аутобуса. Из Београда смо пошли у 00:30. У повратку је прављена још једна краћа пауза од 15 минута у Великој Плани. Уследила је вожња ка Ражњу. У аутобусима се наставило са пријатном навијачком атмосфером. Иако је било касно, деца су има снаге за дружење и сређивање утисака са утакмице. За децу као и за наставнике ово је било дивно искуство, које ће увек памтити и прижељкивати да се овако слични догађаји ускоро понове. Испред школе у Ражњу стигли смо у 03.00, где су родитељи сачекали децу. Сви су отишли својим кућама у ведром расположењу и са још једним исписаним листом у животу сваког од нас.

Марина Цветковић,
наставник физичког и здравственог васпитања