„Ту сам за тебе”

Ускршња хуманитарна продајна изложба

     Рекоше да је у животу све пролазно и да у то „свеˮ убрајамо и себе саме. Рекоше и то да је овај свет обавила тама; да губимо или да смо потпуно изгубили осећаје вредности, поштовања, међусобног размевања. Рекоше да тонемо и да се из тог глиба не можемо ишчупати. Рекоше и можда бејаху у праву… Међутим, данас, 6. априла, ученици наше школе су се супротставили тим тврдњама – попут непробојног штита стајали су и бранили оно у шта верују: да љубав побеђује све; да уједињени мењамо свет; да је хуманост и даље присутна; да је светлост увек јача од таме! Још једаред су нам одржали лекцију о доброти и непролазности свега чистог! Наиме, (на)учени примерима својих наставника, учитеља, педагога, директора школе, својих родитеља, помоћног особља показали су нам као и на који начин постајемо бољи људи – једном речју, показали су нам како се постаје Човек.

     Са доласком једног од најважнијих хришћанских празника – Ускрса – дошла је и светлост дељења, помагања, среће… Овог пута наши ученици су поделили своје ускршње радове и на тај начин допринели организацији хуманитарне продајне изложбе. Штанд са ускршњом декорацијом био је постављен у холу школе, где су, како ученици, тако и родитељи, мештани и сви запослени, могли да купе радове и на тај начин обоје Ускрс нашим ученицима којима је потребна помоћ и подршка. Ускршњом продајном изложбом прикупљено је 14.740 динара.

     Можда понекад помислимо да не можемо пуно учинити; можда будемо љути или заплачемо због тога; можда, чак, и посустанемо, али оно што је важно јесте чињеница да не одустајемо! Не одустајемо од нашег „малогˮ, од доброте, од саосећајности; од тога да останемо људи – свако на свој начин; свако колико може – јер знамо да живот нема цену, као што је знао и Он када је за нас умирао и поновним рођењем доказао победу живота над смрћу.

     Захваљујемо се свим учесницима што су били ту за нас, испружили своје руке и све нас повезали. Хвала вам што, речима, делима, погледима, сопственим постојањем, изговарате ону реченицу која враћа наду, греје душу и буди живот – хвала вам што сте на више начина изговорили: „Ту сам за тебеˮ!

Јована Крстић,
наставница српског језика и књижевности