Светски дан детета

Путева има триста да се оде из детињства, а само се ретки сете да остану вечно дете.

Мирослав Антић

     Постоји један свет који је другачији од осталих – онај чију бескрајност може сагледати само чисто, невино дечје срце. Он се огледа у оном комадићу плавог неба коме стремимо читавог живота; у безбрижном лету кроз снове и маштања; у безазленој и надасве чистој љубави.  То је онај тајанствени свет детињства који морамо очувати за „зрело добаˮ, када ће нас живот ухватити својим канџама. Како бисмо успели у томе потребно је да нагујемо и поштујемо права детета – да им омогућимо слободу живљења и, наравно, да учимо од њих. Де Сентова истина да „деца много тога треба да опросте одраслимаˮ, упозорава нас на, намерно или ненамерно, заборављено доба – једино које вреди, једино у коме истински живимо.

     Ученици наше школе, заједно са својим наставницима и учитељима, стручним сарадницима и помоћним радницима, оживели су слободу, међусобно поштовање и љубав 19. новембра 2021. године. Године које су иза нас, а које су биле обележене многобројним забранама услед пандемије вируса корона, ојачале су нас и продубиле нашу свест о лепоти живљења. Кажу да се из сваке тешке ситуације извуче нека поука, отворе нови погледи на живот и свет… Живимо учећи! Ми смо размисили о ономе што нам је било „ускраћеноˮ и свим срцем смо пожелели да се чује наш глас, наша потреба – да се не забораве наша права! Представници Ученичког парламента су стога, поводом Светског дана детета, анкетирали своје другаре о правима које имају/желе. Симболично, на папирима плаве боје, ученици су исписивали поруке о својим потребама које су потом везивали за балоне и исте пустили пут плавог неба, не би ли указали на вечиту тежњу за слободом – као једном од најважнијих права, не само деце, већ сваког човека.

     Такође, представници Ученичког парламента припремили су презентацију која се емитовала у холу школе. Ученици млађих разреда, како из матичне школе, тако и из издвојених одељења, за време првог часа, написали су своја права уз песму „Деца су украс светаˮ.

     Слобода се тог петка уселила у нашу школу! Ношењем детаља плаве боје обојили смо дан бојом слободе и детињства – оном коју увек треба имати уз себе и у себи!