СОС Дечија села Србија – ,,Супер аутобус тим“

Фондација ,,СОС Дечија села Србија“ је основана 2012. године као кровна организација за све СОС Програме у Србији и чланица SOS Children’s Villages International, невладине хуманитарне организације основане 1949. године, активне у 134 земље. Програми које подржава фондација су: СОС Дечије село Краљево ( основано 2004.), програм подршке запошљавању младих, програм јачања породица и јачања капацитета локалне заједнице у Нишу, програм ,,Супер аутобус“и програм подршке хранитељским породицама и деци на хранитељству.

,,Супер аутобус „  је шарени мини комби којим мобилни тим едукатора обилази општине у Србији пружајући деци могућност да кроз игру, разумеју и савладају различите потешкоће на путу  одрастања. Активности овог тима усмерене су, поред  осталог, на психо- социјалну подршку и интеграцију деце и младих, кроз игру, различите педагошке, креативне и едукативне садржаје.

Својим радом  ,,Супер аутобус“ промовише начела једнаких шанси и важност поштовања правила, помаже деци да развију самопоштовање, толеранцију и осећај за правду, да кроз игру разумеју и савладају различите потешкоће које стоје на путу одрастања. Активности ,, Супер аутобуса “ се реализују на отвореним просторима, јавним површинама доступним деци (паркови, игралишта, итд.), као и у вртићима, школама, омладинским центрима, домовима културе, месним заједницама, домовима за децу, болницама и другим институцијама које раде са децом и младима.

Мобилни тим едукатора у саставу : Ана Живковић, Милка Ђорђевић и Ана Недељковић, ,,Супер аутобусом“ стигао је у Ражањ  26. децембра 2016. године. Тим је окупио  децу од првог до четвртог разреда и кроз неколико активности и дечијих игара приредио деци  пријатну радионицу. На овој радионици деца су најпре представљајући се, говорила о својим новогодишњим жељама, затим се забавила кроз  неколико игара које захтевају концентрацију  и координацију покрета и на крају, користећи материјал који је тим припремиo,  правила су кућице од колаж папира.

На забаван, а истовремено поучан начин деци је приређена пријатна и занимљива атмосфера у којој су уживала јер је била  примерена њиховом  узрасту и интересовањима.

Учитељица IСнежана Радисављевић