СИМБОЛ ПОСТОЈАЊА

Међународни дан матерњег језика

     Дани и године пролазе, нестају, губе се у мрачном бездану заборава, остављајући за собом само трагове да је живот некада постојао. Том вртлогу подложни смо сви ми. Међутим, постоји нешто што се одупире; нешто што, попут неба, стоји високо изнад свега тога; нешто што је део свакога од нас и чији смо ми део; нешто што се мојим именом зове – матерњи језик. 

     Међународни дан матерњег језика обележава се сваке године, 21. фебруара, широм света. Свест о очувању матерњег језика је нешто што сви морамо имати! То је наша обавеза и потреба – то смо ми сами. Језик који нам је дат рођењем, језик на коме маштамо и сањамо, језик који је много више од пуког споразумевања осликава сваког човека посебно – он је целокупна личност. Ако бисмо њега изгубили, ни ми не бисмо постојали. Зато, бирајмо речи, негујмо их, чувајмо их, волимо их, јер „српски језик нема никог другог осим нас”!

     Обележавање овог дана није изостало ни у нашој школи! За нас је он симбол постојања у сваком облику – наша прошлост, садашњост и будућност. Негујући писмену и усмену реч, негујемо и снове и маштања – живот сам. Језик нас је још једаред обавио невидљивим, али нераскидивим нитима, захваљујући којима смо постали јачи. Потрудимо се да сваког дана ојачамо нити између нас и језика, повежимо се толико снажно да се никада не прекину!

     Све детаље прелепе декорације постављене у холу школе можете погледати у Фото галерији.