Сарадња ОШ „Иван Вушовић” и предшколске установе „Лептирићи” – посета предшколаца

„Волео бих да знам зашто звезде сијају…Вероватно, да пре или касније свако поново пронађе своје.” 
                                                     Антоан де Сент Егзипери

     Верујем да не постоји фасцинантнија тема од оне која децу уводи у свет небеских тела, звезда, планета, галаксије, Млечног пута, црне рупе, звездане прашине и ракета – којима се лети до свемира. Зато су се малишани припремне предшколске групе „Лептирићи” у Ражњу, посветили откривању мистериозне комлексности света који нас окружује, а ми, сарадњом и заједничким активностима на пружање могућности деци да сазнају све што их интересује о свемиру, Млечном путу, планетама у Сунчевом систему…

     У оквиру пројекта припремне предшколске групе под називом „Сијај, сијај звездо мала”, у петак 3. марта, нашу школу посетили су предшколци у пратњи васпитача, који су имали прилику да се упознају са наставником географије и сазнају нешто више о свемиру – о бесконачном пространству које нас окружује. На виртуелно путовање кроз Сунчев систем и свемир, па све до звезда, поред наставника географије, наше малишане водила је и наставница информатике помоћу паметне табле, као и ученик 7. разреда, који је за најмлађе припремио презентацију о Свемиру.

     Предшколци су имали прилику да виде како изгледа један школски час у школској клупи. Радознало су постављали питања, тражили одговоре и позитивно реаговали на практичне примере који су им наставници представљали. Било је фасцинантно чути са каквом лакоћом деца разумеју тему васионе и колико једноставно памте и разумеју функцију метеора, комета, црне рупе…

     Своју креативност, предшколци су за крај дружења показали бојењем планета, које су нам са исписаним именима оставили на поклон, а заузврат од наставника географије добили пано са планетама за њихов кутак Свемира.

     Многи снови остају снови, али смо ми снове о Свемиру данас успели да излијемо у причама, бојанкама, путовању кроз машту… Посета предшколаца је протекла у пријатној атмосфери и завршена уз обострано задовољство њиховим посетом и жељом да се што пре поново видимо. За крај дружења, наше малишане послужили смо слатким пакетићем и испратили их насмејане свакодневним обавезама.

Само треба да мислите срећне мисли и оне вас подижу у ваздух.

Милица Динић,
педагог школе