„Подељена срећа два пута је већа”

     „У деци се обнавља и чисти река човечанстава” – мисао је коју стално треба имати на уму, вредновати је и придржавати се сваког њеног дела, јер деца су извор свих људских радости. Деценијама уназад, од 1934. године, широм Србије, обележава се Дечја недеља која посебну пажњу посвећује потребама и правима деце, као и изазовима са којима се суочавају. Солидарност, сарадња и инклузија су у фокусу активности које се спроводе овим пројектом.

     У времену које је обележено пандемијом вируса короне (COVID – 19), више но икад, наглашена је потреба очувања младости, неговања и развијања солидарности. Да више срца могу куцати као једно, показали су ученици наше школе.

     Година која нам није дозволила да „дишемо”, 2020, ипак нам је омогућила да се, у периоду од 5.10. до 11.10, повежемо, ујединимо и покажемо да су чисте, искрене и надасве посебне дечје године у стању да мењају свет – живот сам. Те је тако и ове године, у нашој школи поводом Дечје недеље, организован низ активности под слоганом: „Подељена срећа, два пута је већа”, уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера а са циљем спречавања ширења корона вируса. У припреми и реализацији активносту учествовали су сви ученици школе од 1. до 8. разреда, као и сви запослени у школи.

Ми то овако…

* Први дан Дечје недеље – понедељак (05.10.2020.)

     Табле пријатељства за Дечју недељу – циљ ове активности био је да ученици, путем писаних порука, искажу знак пријатељства, захвалности или извињења једни другима. Сви ученици су добили коверте на којима су исписали своја имена. Те коверте су затим, заједно са својим учитељима и разредним старешинама, качили на табле пријатељства, у холу школе, тако да су ту једни другима остављали поруке. Ученици првог и другог разреда су осликавали своје коверте и тако осликане качили на табле пријатељства.

* Други дан Дечје недеље – уторак (06.10.2020.)

     Еколошка радионица „У бојама јесени” – у уторак се јесен преселила у нашу школу: ученици, наставници и учитељи су декорисали холове и ходнике школе украсима у бојама јесени.

* Трећи дан Дечје недеље – среда (07.10.2020.)

     У туђим ципелама – је активност која се односи на замену улога. Наиме, ученици наше школе су преузели улоге запослених у школи. Тог дана они су били: наставници, психолози, педагози, секретари, рачуноводствени радници и помоћни радници.

     Летерарни радови на тему: „Подељена срећа два пута је већа” – ученици млађих разреда, у издвојеном одељењу у Рујишту, су на креативан начин реализовали ову активност. Наиме, ученици су писали песмице и саставе на задату тему, а најбољи литерарни радови нашли су своје место у холу школе.

* Четврти дан Дечје недеље – четвртак (08.10.2020.)

     Хуманитарна акција – продаја маркица – путем ове активности, ученици седмог и осмог разреда, показали су велику солидарност и хуманост, продајући дечје маркице на штанду у центру Ражња и обилазећи институције, фирме и друге објекте у нашем граду. Циљ је био прикупљање средстава у хуманитарне сврхе.

     Радионица „Друг-другу” – циљ ове активности је неговање правих и искрених пријатељстава, међусобног поштовања и љубави. Ученици млађих разреда су припремили поклоне које су поделили једни другима и на тај начин показали своје велико срце.

* Пети дан Дечје недеље – петак (09.10.2020.)

     Изложба ликовних радова на тему: „Подељена срећа два пута је већа” – финално је представљена изложба ликовних радова на тему „Подељена срећа, два пута је већа” које су радили млађи и старији разреди.

     Порука човечанству: Волимо и поштујмо децу и њихова права, а пре и изнад свега њихово право да буду деца, јер: „(д)еца примају одмах, као стари познаници, и радост и срећу, пошто су природно и она сама и срећа и радост.” (Виктор Иго, Јадници)