Пи дан

          Пи дан смо обележили са наставницом информатике и рачунарства у дигиталном облику због пандемије и преласка на онлајн наставу.

     14. марта се обележава Дан броја Пи, а прослава овог празника почела је на овај дан, управо зато, што приближна вредност броја Пи износи 3,14. Други разлог је то што је 14. марта рођен Ајнштајн.

     Ни један број није изазвао толику пажњу јавности.

     Приближна вредност овог броја је 3,14159, а дефинише се као однос обима и пречника круга, или као однос површине круга и квадрата над његовим пречником. Број пи је ирационалн број и број његових децимала је бесконачан. До данас је познато више од 31 400 милијарди децимала броја Пи. Број Пи је саставни део математике али је неопходан и у разним областима физике и астрономије, биологије (структура ДНК), географије, архитектуре, па чак и у педагогији – јер је потребно научити ирационалне бројеве. Међу обожаваоцима броја Пи налази се мноштво научника али и уметника. Неки од њих су инспирисани бројем Пи написали и композиције.

     Ученици у ОШ ,,Иван Вушовић“ у Ражњу су били креативни и обележили Дан броја Пи, кроз цртеже, музику, кулинарство и истраживачке радове (презентације) на тему Ајнштајна и броја Пи.

     Ученици су припремали материјал уз радионицу „Са Пи на ти“ реализовану у оквиру Виртуелног научног клуба у оквиру Центра за промоцију науке.