Од Видрована, до нашег Ражња, стопама хероја који нас повезује

     Основна школа „Иван Вушовић“ у Ражњу постоји од 1836. године, а основна школа „Иван Вушовић“ на Видровану код Никшића од 1898. године. Прва је свој јубилеј, 180 година од постојања, прославила пре три године, а друга се налази у години и месецу јубилеја и 30. маја 2019. године ће прославити 120 година свог трајања.

Обе школе живе у малим местима која су поносна на чисто природно окружење и основна им је одлика брига за ученике, тежња ка успеху у образовању, организовање разних манифестација у локалној средини и развијање хуманитарног духа код свих учесника у наставном процесу. Обе школе чувају и негују успомену на Ивана Вушовића, који се родио у Видровану, а део свог кратког живота провео у Ражњу, где је формирао познати Озренски партизански одред, борио се за слободу народа са којим је живео, и близу кога је у тој борби и погинуо као тридесетдвогодишњи младић. У славу и спомен овог хероја Општина Никшић и Општина Ражањ носе статус побратимљених општина још од прве половине ХХ века.

     На 9. мај 2019. године, Дан победе над фашизмом против кога се и Иван борио, ученици 9. разреда школе из Видрована са својим разредним старешинама и директорком школе, а у склопу екскурзије по Србији, реализовали су дуго планирану и очекивану посету нашој школи, са циљем да обнове незаборављено пријатељство и поново започну дружење и сарадњу по угледу на неке ђаке и наставнике који су учили и радили у истим школама давно пре њих.

     Сусрет је био срдачан, добродошлица домаћина и радост гостију искрене и пуне емоција, као да смо пронашли неке давно изгубљене рођаке, као да се већ добро знамо. Испунили смо дан разговором, смехом, присећањима на неке давне сусрете од стране оних који су у њима учествовали, разгледањем старих слика, стиховима Десанке Максимовић… Положили смо заједно венац на споменик хероја чије име носимо, направили фотографије за успомену. Гостима је уприличен пријем и у кабинету председника Општине Ражањ, обилазак наше школе и ручак у нашој свечаној сали. Разменили смо пригодне поклоне и чврста обећања да ћемо се поново видети и ову дивну традицију дружења и поштовања проследити новим генерацијама на чување.