Историјат школе

Основна школа „Иван Вушовић“ у Ражњу спада у ред основних школа са дугом традицијом. Према неким подацима школа постоји од 1836. године, али није радила због куге 1837. године. Од 1838. године школа ради непрекидно до данас. Зна се да је за учитеља те године постављен Ђорђе Баћановић. Овај учитељ је остао у Ражњу до 5. јула 1839, када је на молбу грађана лишен звања учитеља.

По ослобођењу, школске 1945-1946. године школа је радила као нижа гимназија до 1954-55. године, а од 1955-56. као осмогодишња школа. Од 1965. године школа добија назив „Иван Вушовић” по судији и првоборцу НОБ-а.

ivan-vusovic-2

Иван Вушовић је рођен 1909. године у бројној породици Вушовића у Видровану надомак Никшића. Жеља за знањем води га у Београд где завршава правни факултет у 23. години, али га почетак Другог светског рата спречава да стекне звање доктора наука.

Пред рат бива постављен за судију среског суда у Ражњу где почиње са организовањем комуниста. У Липовцу, 28. јуна, организује састанак после кога се приступа непосредним припремама за оружани устанак, а већ 2. августа формира познати Озренски партизански одред који је углавном  деловао на простору Сокобање и Ражња. После неколико успешних акција гине током борбе у Јошаници покрај Сокобање крајем новембра 1941. године, са само 32 године.

Ми се данас поносимо чињеницом да смо једна од две школе која носи име овог јунака. Трудимо се да будемо предузимљиви, храбри и пожртвовани, какав је био и Иван Вушовић и да следимо пут знања којем је придавао нарочит значај јер: „Знање је моћ!“