НАЈБОЉИ ЕДУКАТОР СРБИЈЕ!

Да се наша школа може похвалити репрезентативним наставним кадром, доказује и то што је 24. 2. 2017. године у Београду нашем наставнику Физике Владану Младеновићу додељена награда за најбољег едукатора у Србији. Награду за 16 најбољих едукатора Србије доделило је Удружење „Живојин Мишић“. Аутору овог текста била је част да у име школе присуствује овој свечаности.

Владанова омиљена дефиниција физике је дефиниција коју даје Бранислав Нушић у својој „Аутобиографији”:

„Физика је наука којој је задаћа да здраве појмове о познатим и јасним појавама, које ђак донесе у школу, тако збрка и комплицира да ђак, који је по здравоме разуму знао и разумевао извесну ствар, ту исту ствар више не разуме чим му је физика објасни.“

Дакле, предмет не баш омиљен деци, он успева да врати у границе „здравог разума“, да им градиво учини занимљивим и доступним, те у нашој школи деца воле физику. Професионалац је од главе до пете, са уграђеним наставничким нервом, способан да разуме сваког ученика и на најбољи начин пренесе знање сваком понаособ. У сваком будном часу промишља о школи, ради и унапређује своје наставничке вештине иако би са већ стеченим могао да ради и да се служи до краја свог радног века. Устаје против просечности и нерада јер сматра да радимо најважнији државни посао, те је у сваком тренутку доступан колегама ради пружања и најбаналније помоћи.

Тако омиљен међу ученицима, али и колегама, служи за углед и једним и другим. Своју просветну мисију врши пожртвовано, предано и савесно. Присуством у нашој школи не унапређује само наставу Физике, већ и целокупан наставни процес.

 

Владан има звање просветног саветника, члан је Националног просветног савета, аутор је већег броја семинара, конференција и предавања, сарадник је центара за усавршавање, Завода за вредновање квалитета образовања и Завода за унапређење образовања, пише и објављује радове у више часописа, члан је Moodle мреже Србије, сарадник пројекта Open Discovery Space-a, члан националне групе за примену ИКТ у настави у оквиру  ЕУ пројекта ОМК, али је пре свега, наставник, колега и отац двоје деце. Осим у нашој школи ради и у Алексиначкој гимназији.

Да закључимо: у Београду је било лепо бити Владанов колега и чути име наше школе и наше општине тамо где се о образовању говори са поштовањем. Честитамо, Владане!

Предраг Барјактаровић, наставник српског језика