НАЦИОНАЛНИ ДАН КЊИГЕ

     У петак, 28. 02. 2020. године, библиотекари основне школе „Иван Вушовић“ из Ражња: Александра Везмар Радосављевић, Драгана Ђокић и Јасмина Тодоровић, су на нивоу школе, са колегама и ученицима обележиле Национални дан књиге тако што су реализовали, трећу по реду, акцију „Читајмо гласно“.

     Акција ученика, наставника и учитеља наше школе је изведена под слоганом „Ражњићи од знања деле радост читања“. Сама акција започета је у 5 до 12 (11:55) што симболички представља крајње време да се окренемо неговању књиге и култури уопште.

     Најпре су се библиотекари, у холу на првом спрату, обратили, свим присутним ученицима и наставницима, гласним читањем омиљених цитата и указали на значај Националног дана књиге. Потом су се ученици вратили у своје учионице и са савојим наставницима и учитељима наглас говорили и читали омиљене стихове, цитате, делове омиљених књига и водили разговор о прочитаном.

     Једна група ученика (Јована Тодоровић, 4/1, Мартина Саитовић, 4/1, Ања Јовановић, 5/1, Јана Везмар, 6/1 и Тијана Павловић, 6/1) је са библиотекаром Александром Везмар Радосављевић прошетала улицама Ражња и са мештанима овог града поделили радост читања. Ученике наше школе нису спречили лоши временски услови да људима на улици, у продавници, маркету, апотеци, посластичарници и фризерском салону поклоне наглас прочитане цитате и стихове из омиљених књига.  Саговорници су подржали акцију и узвратили на исти начин.

     Циљ ове заједничке активности био је да укажемо на значај књиге, читања и школске библиотеке, неговање матерњег језика, повезивање школске библиотеке и школе са локалном заједницом као и промоција рада и сарадње школских библиотекара.

     Библиотекари  се  надају  да  су  овом  акцијом,  у  сарадњи  са ученицима, успешно указали на значај књиге и читања и пробудили читалачке навике својих суграђана, које су се изгледа одавно успавале.

     Можете погледати и репортажу о овом догађају на следећем линку.