Међународни дан птица

     Међународни дан птица обележава се 16. маја сваке године са циљем подизања свести о значају заштите птица и њихових станишта. Овај датум је изабран да обележи повратак птица селица на северну хемисферу, што је кључни тренутак за опстанак и наставак врсте за многе врсте птица које зависе од стабилних станишта.

     Птице су изузетно важне за еколошке системе јер доприносе опрашивању биљака, контроли штеточина и одржавању здравља шума и поља. Такође, птице су индикатори здравља животне средине, а њихово присуство или одсуство може указивати на промене у екосистему.

     На овај дан, организације широм света организују едукативне програме, радионице и догађаје на отвореном, где љубитељи природе могу да сазнају о птицама и њиховом значају, као и начинима да допринесу њиховој заштити. Активности укључују посматрање птица, прављење кућица за птице и подизање свести о проблемима са којима се птице суочавају, као што су губитак станишта, загађење и климатске промене. И ученици наше школе учествовали су у промоцији овог датума прављењем кућица за птице. Руке наших вредних петака, уз подршку наставника биологије и помоћних радника наше школе, направиле су изложбу кућица које ће затим бити постављене на дрвећу у школском и градском парку.

Слободанка Рогановић,
наставница биологије