Иван Вушовић

     Иван  Вушовић  био  је  активиста   Комунистичке   партије Југославије и у том својству деловао је на територији Ражња од 1939. године. Рођен је 15. новембра 1909. године у селу Бршну код Никшића. Иванов отац био је учитељ, а мајка, ћерка угледног свештеника Стевана Булајића из Вилуса.

     Похађање  основне  школе  започео  је  у  Озринићима, а наставио је и завршио у Видровану. Гимназију је завршио у Никшићу станујући као и многи ђаци по приватним становима. Увек је био одличан или врло добар ђак тако да је са солидним знањем отишао на студије у Београд. Уписао се на Правни факултет 1929. године и завршио га 1933. године у редовном року.

     По завршетку студија отишао је на службу у Рековац код Крагујевца. Одатле је премештен за Ћуприју, па у Македонију, одакле се поново враћа у Србију, у Ражањ. У Ражњу га је затекао рат.

     У судијској каријери Иван се одмах истакао као изузетно даровит правник. На међународном Конгресу правника у Риму, Иванов рад из области кривичног права добио је прву награду као најбољи у Европи. Његова докторска дисертација „Изузеци у кривичном праву“ оцењивана је као једна од најбољих на Београдском универзитету из те области, међутим, Иван није постао доктор правних наука због почетка рата.

     За време пада старе Југославије, Немци су га ухапсили у Скопљу, али је Иван успео да им побегне и брзо се пребаци у област Соко Бање и Ражња. Ту је био један од организатора устанка и први комесар Озренског одреда. У борбама 1941. године тешко је рањен након чега је умро у болници у Соко Бањи.

     Иван је имао велику породицу, шесторицу браће и две сестре. Након рата преживела су му само два брата и две сестре.

     У знак признања за Иванове заслуге у Другом светском рату, у Ражњу, у парку испред судске зграде (данашње зграде Општине Ражањ), на истакнутом месту је његова биста – попрсје, а , осим наше школе, његово име носи и једна улица у Ражњу.

     Ми се данас поносимо чињеницом да смо једна од две школе која носи име овог јунака. Трудимо се да будемо предузимљиви, храбри и пожртвовани, какав је био и Иван Вушовић и да следимо пут знања којем је придавао нарочит значај јер: „Знање је моћ!“