Home is where your heart is = Где ти је срце, ту ти је дом

     На последњи дан овогодишње Дечје недеље, 11. октобра, а у оквиру обогаћеног једносменског рада, угостили смо интересантан млади брачни пар који нам је пружио прилику да провежбамо комуникацију на енглеском језику и испричао само почетак своје невероватне приче о остварењу једног сна.

     Зову се Андреа и Немања. Она је пореклом и рођењем из Мексика, одрасла је у Чикагу. Он је „наше горе лист“, рођен и живео у Алексинцу, док није, попут многих младих људи из Србије, потражио срећу ван њених граница. Поред свега осталог, њих двоје деле једну наизглед неизводљиву амбицију: да обиђу свет. Гледајући фотографије и слушајући приче о путовањима која су већ остварили, закључили смо да ће им то вероватно поћи за руком. Већ су обишли скоро целу Европу, добар део Северне Америке и две земље у Азији. Фотографије из разних земаља које су нам показали су бајковите, а видео снимци са њихових путовања које су одабрали за нас узбудљиви и показују какав неустрашив авантуристички дух обоје поседују: скакали су са високе литице у море, пливали са делфинима, искакали падобраном из авиона, ронили у мору близу егзотичне хавајске обале…

     Следећи континент који планирају да обиђу уздуж и попреко је Јужна Америка, где ће и остати неко време, у њеном родном Мексику, и бавити се послом наставника енглеског као другог страног језика. Због тога је овај школски час и за њих био вредно искуство, па су са нама поделили радост и узбуђење због сусрета.

     Немања и Андреа су доказ да љубав брише све разлике и савладава препреке. Обоје тврде да за испуњен живот није потребна огромна количина новца, и да је важнија упорност, штедљивост и отвореност ка изазовима. Они путују са ранчевима на леђима, одседају у скромним хостелима, на путовањима се не хране у ресторанима и не облаче скупу маркирану одећу. Богати су искуствима и знањем, а материјално богатство им није тако важно. Још увек нису одлучили где ће се једног дана “усидрити”, и проширити своју породицу…

     За оне који нису присуствовали овом интересантном часу поставили смо нашим гостима неколико питања, па вам преносимо њихове одговоре:

Питања за Немању:

Зашто путовања имају толики значај у твом животу?

     За мене не постоји осећај који се може мерити са оним који имам када први пут посетим неко место. Oсећај узбуђења када упознате нове људе, учите о новим културама и пробате храну коју никад раније нисте пробали… Можете прочитати све књиге на свету а не добити праву слику о местима о којима читате. Сасвим је другачије бити тамо и искусити ствари за себе. Са сваким новим пријатељем којег стекнем на путу, новим местом које видим, растем као особа и постајем боља верзија себе.

Koлико је важно учити стране језике?

     Ако бих дао деци било какав савет онда је то – научите што више страних језика. Очигледно треба почети од енглеског због његове широке употребе. Језик руши све баријере међу људима и ако желите да путујете, било због задовољства или посла све ће бити много лакше ако можете да се споразумете са људима које упознајете на вашим путовањима.

Шта ти из Србије највише недостаје кад дуго ниси ту?

     Ово питање је дефитивно најлакше. 2013-те сам напустио Србију и током година су ми недостајале разне ситнице али ништа не може да се упореди са осећајем недостајања кад сте далеко од породице.

For Andrea:

What is the biggest difference between life in The USA and Serbia?

     I would say the biggest differences are that in Serbia there is not much diversity when we talk about cultures, ethnic groups and religions. Second, when it comes to grocery shopping there are not as many options as you would find in America.

What do you like most about our country? About our school?

     I love the hospitality you reserve from people when you go over their homes. Everyone is always so nice and sweet and just so welcoming. My favorite part about Ivan Vušovic was the display of school pride displayed all around the school. Seeing the kids artwork and achievements recognized made me really happy!

How much do you know about Serbian education system? Can you compare it to American (not in details, just advantages/disadvantages in your opinion)? What are the good things you remember from your school that we could implement in ours?

     I don’t know a lot except from what I’ve heard from Nemanja, but a big difference would be, that there are options for specialized high schools (ex. medical, economic). We do not have that in America. I think that can be a great option for the students who have a real passion for a specific field. One of the differences that I would maybe consider a disadvantage would be that there are no school sports teams in Serbia that compete on a national level. Since I played soccer all throughout high school and college for my schools and got to travel for competitions, I would really have missed that experience if it was not offered. When it comes to foreign language programs something that I remember that would be nice to implement would be the foreign exchange student program. I think it’s a great way to experience new countries, people and languages.

For both:

What’s your favourite place on Earth?

     Even though each place has its charm and is worth visiting, we would have to say Hawaii is our favorite place we’ve visited so far.

Is there anything that we didn’t ask you, and you’d like to tell us?

     To all the kids we would like to say: do what makes you happy! Don’t let people tell you what you can and can’t do. Anything is possible when you put your mind to it.

             Интервју је припремила 
наставница Енглеског језика, Драгана Ђокић