Финале такмичења ,,Мост математике”

     „Мост математике” је, сада већ, традиционална манифестација чији је циљ популаризација математике. Организује је удружење „Млади математичар” из Врњачке Бање.

     На предлог професорке математике, Радице Каровић, председнице удружења „Млади математичар“, мост код виле „Емилиа” је посвећен овој науци. Назван је „Златни мост”. На „Златном мосту“ се налази табла са исписаном математичком формулом златног пресека. А златни пресек воле сви: математичари, биолози, уметници, музичари, архитекте, ликовни ствараоци… Златни пресек је феномен стварања усклађености и хармоније. Однос већег дела према мањем је исти као однос целине према већем делу који се изражава бројем „фи” који има вредност приближно 1.618….. број који изражава склад свега створеног ткз. Божанска пропорција. Поводом обележавања годишњице именовања моста математике, сваке године се у Врњачкој Бањи одржава манифестација „Мост математике”.

      Ово је данас јединствена манифестација. Једна од најпризнатијих код нас и у свету. У њу су активно укључени ученици, наставници и професори основних и средњих школа, универзитетски професори, гости из других земаља као и целокупно грађанство. На овај начин се популаризује математика са акцентом примене у свакодневним животним ситуацијама.

    Такмичење укључује велики број ученика окупљених око пројектног задатка. Осим провере знања из градива, омогућава ученицима да испоље креативност и из године у годину је све популарнији, удружење је све бројније, повећава се број активности као и број учесника на такмичењима, трибинама и семинарима. Такмичење се одржава за ученике од првог разреда основне школе до четвртог разреда средње школе. Ученици од првог до четвртог разреда основне школе учествују у пројекту и у „Лавиринту”. За ученике од петог до осмог разреда такмичење се одржава у квизу из математике, геометријском изазову и „Математичком букету”. Ученици одговарају на питање за одређени разред и на тимска питања.

     Осим града домаћина Врњачке Бање, допринос квалитету несебично дају велика имена људи од струке и науке, бројне организације, спонзори и донатори.

     У суботу 02. 04. 2022. године у Врњачкој Бањи одржано је општинско такмичење из квиза знања „Мост математике“. Наши ученици су водили у играма „Квиз знања“ и „Геометријски изазов”. На крају су у игри „Математички букет”, где су одговарили за сваки разред посебно и тимски, изгубили,  тако што су ученици из противничке школе погодили коначан појам у асоцијацији.

     Такође, одржано је и општинско такмичење у ,,Лавиринту” за ученике од првог до четвртог разреда. Остварен је пласман у финале.

     Поподне је одржано представљање пројеката за све ученике од првог до осмог разреда. Пројектом смо се пласирали у финале такмичења. Наши ученици су освојили друго место на такмичењу. Победила је школа из Косовске Митровице.

     У недељу 03. 04. 2022. године је било проглашење за екипно постигнуће школа. Наша школа је укупним поенима, од 12 укупно школа, освојила друго место у финалу.

     Такмичење се је одржало у Врњачкој Бањи у хотелу „Фонтана”.

     Подршку ученицима су пружиле Милица Динић, педагог школе, учитељице Јелена Живадиновић и Сузана Тодоровић и Анета Петровић, наставница Математике и Информатике и рачунарства.

     Пројекте и фотографије можете погледати на следећем ЛИНКУ.

Анета Петровић,
наставница Математике