Европски дан језика – 26. септембар

     Прославља се од 2001 године у целој Европи, на иницијативу Савета Европе и Европске комисије, и тај дан је прилика да се вреднују и промовишу сви језици и кутуре широм старог континента, као и значај учења страних језика ради лакше комуникације међу припадницима различитих народа и интеркултурално разумевање. Прослава Европског дана језика промовише богату лингвистичку и културалну раноликост на европском тлу.

     У нашој школи традиција прослављања 26. септембра постоји већ дуго, и у годинама које су за нама обележавали смо га на различите начине. Најзапаженији и најпопуларнији начин прославе био је “Школска Евровизија” која је временом прерасла у новогодишњи програм прихваћен и радо припреман од стране ученика централне школе и издвојених одељења, па смо у претходне две године 26. септембра имали другачије активности везане за стране језике, сваки пут нове, занимљивије и веселије, и све у организацији наставника матерњег и страних језика и учешће свих ученика.

     У 2020. све је другачије, па и важни датуми у школи. Због заштите здравља ученика и запослених школе, одлучили смо да Дан језика прославимо тако што ћемо размислити о различитим актуелним темама, направити изложбу ђачких радова и наградити најбоље идеје.

     Ученици су добили задатак да на свој начин у техници по жељи представе следеће теме:

1 – 4. разред: Зашто је лепо знати страни језик

5. разред: Поздрави и упознавање

6. разред: Европске државе и градови

7. разред: Ја на интернету

8. разред: Пандемија и како се штитимо

          Пристигло је много лепих радова, сви су похваљени!

     Одлуком жирија у саставу: Јована Крстић, наставница српског језика, Јасмина Јевтић, наставница енглеског језика, Марија Стојиљковић, наставница ликовне културе и Драгана Ђокић, наставница енглеског језика, одлучено је да по три рада у две категорије буду посебно награђени и похваљени:

Категорија млађих разреда:

     Прва награда на изложби поводом Европског дана језика, похвалница и петица из енглеског језика, припала је Анђелки Тасић из 3/7, издвојеног одељења у Прасковчу

     Друга награда, похвалница и петица из енглеског језика припала је Анђелки Миленовић из одељења 2/1 у Ражњу

     Трећа награда и похвалница припала је Николи Ђорђевићу, ученику 1/7 одељења у Прасковчу

Категорија старијих разреда:

     Прва награда, похвалница и петице из енглеског језика:

      Друга награда, похвалница и петица из енглеског језика:

     Трећа награда, похвалница и петица из енглеског језика:


Видео: