Дружење са маринцима америчке амбасаде

         У оквиру пројекта „ US Geography and Мe“ у претходној школској 2017/18. години, угостили смо  представнике америчке амбасаде два пута, саслушали предавања и презентације о двема савезним америчким државама, Мејну и Охају, имали прилику да језик који учимо искористимо за праву  комуникацију са изворним говорницима, добили лепе књиге на поклон, учествовали у квизу из географије који се радио на енглеском, и послали нашег представника Петра Благојевића на финално такмичење у Београд, где је он постигао запажен успех и дивно се провео.

          Од  девет школа које су биле укључене у поменути пројекат, три најистакнутије, међу којима је и наша, одабране су за поновно дружење на самом почетку ове нове школске године. У среду, 5.9.2018. године, постили су нас Зак, Мејсон, Џеси и Сем, маринци у амбасади САД. Приказали су кратак филм о свом послу, и објаснили да се он састоји у томе да у ваздуху уз помоћ специјалне опреме на својим летелицама допуњују веће авионе горивом. Говорили су о свом послу, својој земљи и утисцима о нашој. Одговорили су на многа питања наших ученика, која су углавном била везана за њихова интересовања и узбудљиве аспекте њиховог посла. Поставили су и они нама многа питања и показали да су им наша култура, језик и обичаји веома интересантни. На крају смо заједно испред школе посадили три платана која су нам донели на поклон, као симбол пријатељства и добре воље. Саднице су припале одељењима 7/1, 8/1 и 8/2, и предате су им уз жељу да расту и јачају заједно са њима.

          Најјачи утисак овог дана оставило је дивљење посетилаца нашем гостопримству, знању наших ученика, реду и раду у нашој школи, за коју су рекли да је старија, али лепша и уреднија од многих школа  у Америци, на шта смо посебно поносни.