Дан броја „пи”

          Број „пи” је један од најпознатијих бројева у математици и представља однос обима круга и пречника. Прве две децимале броја „пи” су ту сваког 14. марта. Ово је био разлог  да физичар Лари Шов (Larry Shaw) овај дан почне да слави као Дан броја „пи” . Први пут је то урадио 1988. године у Сан Франциско Експлоратијуму, марширајући у круг и једући пите (на енглеском се број „пи” чита исто као пита). На 111. заседању Конгреса САД, 2009. године, резолуцијом 224, Дан броја „пи” постао је званичан! Разлог за доношење ове резолуције била је идеја да се овај дан посвети популаризацији математике кроз упознавање овог занимљивог броја.
На овај дан је рођен Алберт Ајнштајн. Број „пи” се налази свуда око нас. Он је садржан у најједноставнијем точку и најсложенијој аутоматској машини.

          Сматра се да су први открили број „пи” људи који су плели корпе и приметили да је за добијање корпе потребног пречника, потребно узети штапове 3 пута дуже од ње. У Месопотамији су нађене глинене плочице где је ово и забележено.  Први пут број „пи” коришћен је за изградњу Вавилонске куле, међутим недовољно прецизан прорачун броја „пи” довео је до пропасти целог пројекта.

          У нашој школи обележили смо Дан броја „пи” кулинарским специјалитетима ученика у облику броја „пи” (ученици 4/7 из Прасковча и ученици од 5. до 8. разреда) и квизом знања у памћењу што више бројева децимала овог броја (ученици од 5. до 8. разреда).

          У квизу је учествовало по двоје ученика из сваког одељења.

Прво место освојио је Јован Ђукић 6/2 који је поновио 29 децимала броја „пи”.
Дргуго место освојила је Јована Тодоровић 6/2 која је поновила 25 децимала броја „пи”.
Треће место освојио је Богдан Младеновић 7/2 који је поновио 21 децималу броја „пи”.

          У наставку можете погледати галерију фотографија кулинарских идеја у вези са бројем „пи” и квиза знања.

          Захваљујемо се ученицима на учешћу у обележавању овог дана и на дивним и креативним кулинарским идејама.

Анета Петровић,
наставник Информатике и рачунарства и Математике