Читајмо гласно

„Кад отвориш књигу, отвори се срцеˮ

     Постоје светови које отварамо а да понекад нисмо ни свесни тога. Такође, постоје и они које стварамо, заједно са неким, чиме постајемо коаутори, градитељи неких нових живота. Тих светова је много – чак и да имамо све време овога света, не бисмо успели да их све отворимо, истражимо… Годинама, вековима уназад налазе се расути по читавој планети, стрпљиво чекајући свог истраживача. Они су, на први поглед, тако мали да их можете држати у рукама. Међутим, чим их отворите, постају бескрајни, несагледиви – постају непрестани и непресушни извори радости. Њихова имена су различита, али суштина је иста – оплемењујућа. Сви ти светови стану у једној речи – речи књига.

     Ако мало боље сагледамо садашњост, приметићемо да смо их, у последње време, запоставили. Њихово место све више заузимају нове технологије, успеси којима тежимо, време које је на измаку. Јуримо некуд, нечему, не схватајући да се сва блага и све благодети овог света крију у њима – у књигама које говоре и говорећи лече. Како не бисмо заборавили значај књигâ, њихову вредност и моћ, 28. фебруара смо гласно читали – толико гласно да смо отворили срце наше школе. Наиме, обележавајући Национални дан књиге, учествовали смо у петој по реду акцији „Читајмо гласноˮ коју организује Друштво школских библиотекара Србије. Ученици наше школе, заједно са својом наставницима и учитељима, читали су омиљене песме, одломке из књига и говорили о истима. Акцију смо спровели, како у самој школи, тако и изван ње. Наиме, група ученика је гласно читала и у центру Ражња, желећи, на тај начин, да укаже нашим суграђанима на значај књига и читања.

     Знамо да је све мање времена и да нас живот нагони да радимо све друго – све сем читања. Међутим, исто тако знамо да, ако застанемо на трен, отворимо књигу и прочитамо прву реченицу, први пасус, отворићемо срце – толико да се нећемо више одвојити од исте, постаћемо једно, сањаћемо и замишљати те друге светове; плакаћемо и смејаћемо се заједно са јунацима – учићемо од њих! А учење је једини вид промене и надоградње живота. И зато: Читајмо – увек и свуда!