БУДИ МИ ДРУГ

Међународни дан борбе против вршњачког насиља

     Сведоци смо свакодневног померања граница, како оних територијалних, тако и оних других, важнијих – граница међуљудских односа. Редовно узмичемо због погрешно направљених корака према нама: стрепимо, тугујемо, ћутимо… Или, са друге стране, вођени изреком „Узврати истом мером”, постајемо они због којих ће се правити корак уназад, постајући на тај начин симбол лажне надмоћи и застрашивања. Не проналазећи лепоту у речима које греју душу, у рукама које су ту да нас подигну када паднемо, у погледу љубави и поштовања, постајемо марионете у рукама беса и мржње – постајемо лажни људу вођени лажним „вредностима”. Мора ли тако? И није ли улога сваког човека баш то – бити Човек? И зар сваки дан не би требало да буде „последња среда у фебруару”? Мишљења смо да је потребно свакодневно говорити о овој теми, јер она није само наша садашњица, од ње, умногом, зависи и читава будућност. Развијајући и негујући толеранцију међу ученицима стварамо један другачији поглед на свет и људе – беспрекорно чист у својој невиности.

     И ове последње среде у фебруару, наша школа је обележила Међународни дан борбе против вршњачког насиља или „Дан розих мајица”. Наиме, свим ученицима је за време првог часа прочитан текст о вршњачком насиљу као и „Прича о Дану розих мајица”. Циљ ове активности јесте да се ученици упознају са облицима вршњачког насиља, начинима препознавања и реакције на исте. Такође, још један од циљева био је развијање свести о толеранцији и борби против вршњачког насиља. Поводом тога, ученици су исписивали поруке толеранције и слогане против вршњачког насиља на папирним розе мајицама, које су унапред биле припремљене. На истом часу спроведена је анкета о вршњачком насиљу за ученике старијих разреда. Ученици петог разреда су за време часа грађанског васпитања окачили поруке толеранције у холу школе, а затим су присуствовали предавању  психолога школе „О вршњачком насиљу“.

     Међутим, наша прича се не завршава овде. Наша школа редовно прати потребе и захтеве својих ученика. „Кутија поверења” чува сигурност наших ученика. Она представља анониман канал пријаве насиља, предлога, критика или било чега што ученике мучи, а из неког разлога не желе отворено да пријаве. Отварање „кутије поверења“ јесте регуларна активност која се врши за време састанка Ученичког парламента, сваке последње седмице у месецу. Поред ове активности, бира се и друг месеца и раде се радионице с Вршњачким тимом.